prawdopodobienstwo
pic: Liczby należące do zbioru Z = {1,2,3,...,18} ustawiono losowo w ciąg, oblicz
prawdopodobieństwo, że w tym ciągu liczby 1,2,3,4 stoją obok siebie.
wiem, że Ω = 18!
myślałem że moc A = 14! bo po odjęciu tych 4 liczb tyle może zostać ustawionych losowo, ale nie
wychodzi.
Proszę o naprowadzenie.
Pozdr
9 kwi 14:00
wredulus_pospolitus:
14! to za mało stanowczo za mało
po pierwsze −−− nie jest podane w jakiej kolejności 1,2,3,4 maja być ... mają tylko stać obok
siebie
po drugie −−− nie jest napisane gdzie w tym ciagu ma być ten zestaw liczb ... więc mogą być w
różnych miejscach
weź to pod uwagę
9 kwi 14:12
pic: hmm A = 14! * 4! ?
9 kwi 14:14
wredulus_pospolitus:
nadal za mało
9 kwi 14:16
PuRXUTM: 15* 4!*14! ta czwórka może się "przemieszczać"
tak mi się wydaje
9 kwi 14:20
pic: No ok, ale dlaczego akurat " *15"? Bo tego nie rozumiem...
9 kwi 15:19
Mila: Ω=18!
Możesz rozumować też tak:
Te 4 liczby scalamy i traktujemy jako jeden element.
Razem masz 15 elementów,
ktore ustawiasz na 15! sposobów, te 4 elementy "mieszają " się na 4! sposobów
|A|=15!*4!
9 kwi 17:09
pic: Ok! Teraz rozumiem. Wielkie dzięki! (;
Pozdr
9 kwi 18:15