Pochodna cząstkowa
Tikiwiki: Witam,
Czy ktoś byłby na tyle miły aby sprawdzić rozwiązanie następującej pochodnej:
u=cos
2(
xy) + 9y
x
wyszył mi następujące wyniki:
| | −2cos(xy) sin(xy) | | 9y | |
ux= |
| − |
| |
| | y | | x2 | |
| | 2xcos(xy)sin(xy) | |
uy= |
| + x(9y)x−1 |
| | y2 | |
Jakoś dziwnie wydaje mi się że takie rozwiązania nie mają sensu, ale nie mogę znaleźć błędu.
9 kwi 13:23
wredulus_pospolitus:
źle pochodna po x z 9yx
9 kwi 13:35
wredulus_pospolitus:
sprawdź w wzorach
9 kwi 13:35
Tikiwiki: Mhm, pochodna po x z 9yx, wyjdzie 9yxln(9y) tak?
I czy reszta odpowiedzi jest dobra?
9 kwi 13:42