rozwiąż równanie
maxx: Rozwiąż równanie: 1+5+9+13+...+x=190
9 kwi 12:49
wredulus_pospolitus:
a1 = 1
r= a2−a1 = 4
an = a1+(n−1)*r
Sn = 190
podstawiasz do wzoru i wyznaczasz 'n'
wyznaczasz an = x
9 kwi 12:51
maxx: i tak tego nie rozumie:(
9 kwi 13:04
wredulus_pospolitus:
a czy znasz teorię związaną z ciągami arytmetycznymi

jeżeli nie −−− to od nauki własnie tego zacznij
9 kwi 13:04
Eta:
a
1=1 , r=4 x= a
n= a
1+(n−1)*r= 1+(n−1)*4= 4n−3
(2n−1)*n=190
2n
2−n−190=0 i n€N+
policz deltę .... dokończ ... n=.....
x=4n−3=....
9 kwi 13:07