matura rozszerzona , prawdopodobieństwo
Olicha : Ze zbioru Z= {1;2;3;...;2n} gdzie n∊N+ wylosowano dwie liczby. zdarzenie A polega na tym, że
suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.. Oblicz dla jakiej wartości n P(A)=5/11
9 kwi 12:37
wredulus_pospolitus:
aby suma dwóch liczb była nieparzysta ... musisz wylosować jedną parzystą a druga nieparzystą
| | n*n | | 5 | |
P(A) = 2* |
| = |
| <−−− wyznacz 'n' |
| | 2n*(2n−1) | | 11 | |
9 kwi 12:53
Olicha : mógłby ktoś poratować

? bo kompletnie nie wiem co z tym zrobić...
9 kwi 12:53
Olicha : skąd to : (n*n)/(2n*(2n−1))
9 kwi 12:56
wredulus_pospolitus:
jest n liczb nieparzystych
jest n liczb parzystych
losujesz jedną taka jedną taką
w sumie jest liczb 2n
a po pierwszym losowaniu 1 wyciągneliśmy, wiec zostaje ich 2n−1
9 kwi 13:00