Zadanie z matematyki
Anita: Ołowiany walec o promieniu 12cm i wysokości 5cm przetopiono na kule o promieniu 3cm. Ile kul
otrzymano?
9 kwi 11:59
Kpt. Sanders:
V
▯ = P
p * H = π*12
2 * 5 = 144π * 5 = 720πcm
3
| | 4 | | 4 | |
V◯ = |
| πr3 = |
| π * 33 = 4π * 9 = 36πcm3 |
| | 3 | | 3 | |
| | V▯ | | 720π | |
x = |
| = |
| = 20 |
| | V◯ | | 36π | |
Odp. 20 kul
9 kwi 12:12
wredulus_pospolitus:
Vwalca = ... wzór podaj i podstaw do wzoru
Vkuli = wzór podaj i podstaw do wzoru
oblicz maksymalny n taki że: n*Vkuli≤Vwalca
9 kwi 12:13
Anita: Dziękuje
9 kwi 12:15