Wyznacz dwunasty wyraz ciągu an
szewczenko: Wyznacz dwunasty wyraz ciąg an, jeżeli suma jego n początkowych wynosi Sn=2n2−n
Wyszło mi an=−2n
Dobrze?
9 kwi 11:33
wredulus_pospolitus:
S12 − S11 = a12 = ....
9 kwi 11:36
szewczenko: Sn−Sn−1=an
tym sposobem robiłem
9 kwi 11:37
wredulus_pospolitus:
okey ... ale masz obliczyć konkretny wyraz ciągu
9 kwi 11:38
szewczenko: an to chyba 12 wyraz ciągu jest
9 kwi 11:40
wredulus_pospolitus:
ale źle policzyłeś an
Sn − Sn−1 = 2n2 − n −2(n−1)2 + (n−1) = −n + 2n + 1 + n −1 = 2n
9 kwi 11:40
szewczenko: a12=−2*12=−24
O to chodziło ?
9 kwi 11:41
szewczenko: w takim razie wyjdzie a12=24 ?
9 kwi 11:42
szewczenko: Czy an=a12=2n ?
9 kwi 11:48
szewczenko: ?
9 kwi 12:20
Dominik: a12 = S12 − S11
9 kwi 12:21
szewczenko: S12 a jak wyliczyć S11
9 kwi 12:25
szewczenko: Czyli wychodzi a12=2n Dobrze mówię ? S12−S11 daje taki wynik
9 kwi 12:27
szewczenko: ?
9 kwi 13:22
wredulus_pospolitus:
masz podany wzór na Sn
S12 ... za 'n' wstawiasz 12
S11 ... na 'n' wstawiasz 11
9 kwi 13:34
szewczenko: S12=276
S11=231
a12=45
Czemu moim sposobem Sn−Sn−1 wyszło an=2n ? a tutaj 45
9 kwi 14:12
wredulus_pospolitus:
bo źle wyliczyliśmy Sn − Sn−1
... = 2n2 −n −( 2(n−1)2 − (n−1)) = 2n2 − n −(2n2 − 4n +2 − n +1) =
= 2n2 − n −2n2 + 4n − 2 + n −1 = 4n − 3
9 kwi 14:16