bryly obrotowe
MONIKAAAAAAA: kocioł w kształcie walca o srednicy 6dm i wysokosci 5dm wypeniony jest grochowka az po brzegi.
Chchla ma ksztalt polkuli o promieniu 6cm. Żolnierze dostaja po dwie chochle Zupy. Czy zupy
wystarczy dla 150 zolnierzy?
PROSZE SZYBKO O POMOC!
9 kwi 11:23
wredulus_pospolitus:
V
walca ile wynosi
| | 1 | |
Chochla = |
| Kuli ... V kuli =  |
| | 2 | |
9 kwi 11:28
MONIKAAAAAAA: nie ma wiecej danych
9 kwi 11:30
wredulus_pospolitus:
nie rozumiesz ... ja Ci daje 'znak sygnał' to masz policzyć
Vwalca ... podstawiasz do wzoru
Wkuli ... podstawiasz do wzoru
9 kwi 11:31
wredulus_pospolitus: Vkuli
9 kwi 11:31
irena_1:
Objętość całej zupy:
V
z=π*3
2*5=45πdm
3
Jeden żołnierz dostaje:
| | 4 | | 4 | |
v= |
| π*0,63= |
| π*0,216=0,288πdm3 |
| | 3 | | 3 | |
Dla 150 żołnierzy potrzeba
150v=150*0,288π=43,2πdm
3
45π>43,2π
Wystarczy
9 kwi 11:31
wredulus_pospolitus:
Ireno − tak to leniuchy nigdy się nie wezma za siebie i nigdy nie zabraknie materiału do
'matura to bzdura'
9 kwi 11:35
MONIKAAAAAAA: dziekuje za pomoc
9 kwi 11:48