Najmniejsza i najwiękasza wart funkcji.
allleksander: wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=3cosx
wiem banał, ale zastanawiam się jak to ładnie zapsać.
największa=3 najmniejsza=−3 tyle czy jakies obliczenia
9 kwi 11:18
allleksander: albo tą f(x)=−1/2sinx+1
przekształceniami?
9 kwi 11:20
wredulus_pospolitus:
krok 1)
z def. funkcji trygonometrycznych wiem, ze ∀x cosx∊<−1;1>
krok 2)
w takim razie ∀x f(x) ∊ ....
i fmax = 3 ; fmin = −3
9 kwi 11:21
Dominik: np tak
−1 ≤ cosx ≤ 1
−3 ≤ 3cosx ≤ 3
−1 ≤ sinx ≤ 1
−1 ≤ −sinx ≤ 1
| 1 | | 1 | | 3 | |
| ≤ − |
| sinx + 1 ≤ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
9 kwi 11:22
Dominik: @wredulus, kwantyfikator nie ma w materiale LO
9 kwi 11:24
Dominik: kwantyfikatorow*
9 kwi 11:24
allleksander: o kurcze, dobre
9 kwi 11:30
allleksander: a jak mam f(x)=|sinx|+2 to na wykresie mam takie pagórki podniesione o 2 do góry , a Twoim
sposobem Dominiku to
1≤|sinx|≤1
3≤|sinx|+2≤3 ?
9 kwi 11:36
Dominik: zle.
−1 ≤ sinx ≤ 1
0 ≤ |sinx| ≤ 1
2 ≤ |sinx| + 2 ≤ 3
9 kwi 11:41
Dominik: ja uciekam, mam nadzieje, ze ktos inny ci pomoze z ewentualnymi kolejnymi problemami.
9 kwi 11:42
allleksander: ok dziękuje
9 kwi 11:43
allleksander: −1 ≤ sinx ≤ 1
0 ≤ |sinx| ≤ 1 tak tylko dla jasności czemu tu jest nagle zero, moze mi to ktos rozpisac?
2 ≤ |sinx| + 2 ≤ 3
9 kwi 11:52
allleksander: bo na wykresie to widzę, ale problem ma jak zapisać.
9 kwi 11:59
Dominik: wlasnie tak to nalezy zapisac. mozesz dorzucic komentarz, ze odczytujesz z wykresu lub ze
wartosc bezwzgledna nie przyjmuje wartosci ujemnych, ale nie wydaje mi sie to konieczne.
9 kwi 12:05
allleksander: ok, a z tym jak sobie poradzic, f(x)=sinx+cosx?
9 kwi 12:27