ciągi
arekusan: Coś robię źle i nie wiem, w którym miejscu, proszę o pomoc.
Oblicz czwarty wyraz ciągów an, bn, cn :
an jest określony wzorem an=5n2−1
bn jest określony wzorem rekurencyjnym: b1= −2 bn+1 = 3bn+n
cn jest określony następująco: cn to suma cyfr liczby (n+1)(n+2)
9 kwi 10:19
wredulus_pospolitus:
a) podstaw za 'n' liczbę 4 i oblicz
b) ze wzoru rekurencyjnego wylicz b2, później b3, a później b4
c) podstaw za 'n' liczbę 4 i oblicz ten iloczyn ... zsumuj cyfry tejże liczby
9 kwi 10:25
irena_1:
a4=5*42−1=5*16−1=80−1=79
b1=−2
b2=3*(−2)+2=−6+2=−4
b3=3*(−4)+3=−12+3=−9
b4=3*(−9)+4=−27+4=−23
n=4
(n+1)(n+2)=5*6=30
c4=3+0=3
9 kwi 10:25
arekusan: problem polega na tym, że rozwiązałam tak samo ale program cały czas wywala że to błędne
rozwiązanie
9 kwi 10:35
wredulus_pospolitus:
znaczy ... jakie odpowiedzi podałeś
9 kwi 10:37
arekusan: a4 = 79
b4 = −23
c4 = 3
9 kwi 10:43
wredulus_pospolitus:
a co to za program
9 kwi 10:48
arekusan: matematura
może jest jakiś błąd nie wiem
9 kwi 10:49