matematykaszkolna.pl
wyznacz wspolczynnik b ja: f(x)=2x2=bx−1 wyznacz wspólczynnik b funkcji kwadratowej f ,jeśli prosta l jest osią symetrii paraboli będacej wykresem tej funkcji
9 kwi 09:28
wredulus_pospolitus: a prosta 'l' jaki ma wzór
9 kwi 09:29
wredulus_pospolitus: i popraw wzór f(x)
9 kwi 09:30
wredulus_pospolitus: 2x2+bx−1 = f(x) xwierzchołka = ... wzór masz ... skorzystaj z niego wierzchołek paraboli ZAWSZE leży na osi symetrii tejże paraboli ... czyli xwierzchołka = −1 wyznacz 'b'
9 kwi 09:34
ja: p=−b2a czyli b =4
9 kwi 09:38
wredulus_pospolitus: tak
9 kwi 09:41
ktoś: wyznacz wspolczynniki ;a,b,c funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c jesli do paraboli będącej jej wykresem należy punkt P(−2,O) i wierzcholek W(−1,3) ,może mi ktos wytłumaczyc po kolei jak to zrobić.
9 kwi 09:48
wredulus_pospolitus: wersja 'na chama' xwierzchołka = −1 (1 równanie) ywierzchołka = 3 (2 równanie ... Δ zapisz 'za pomoca a,b,c') P∊f(x) (3 równanie ... podstaw współrzędne tego punktu) masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... do dzieła wersja 'pamiętam jednak coś z funkcji kwadratowej' f(x) = a(x−p)2 + q <−−− podstać kanoniczna funkcji kwadratowej, gdzie p=xwierzchołka ; q = ywierzchołka ... czyli jedyne co trzeba policzyć to 'a' podstaw do tego wzoru współrzędne punktu P i wyznacz w ten sposób 'a' przejdź z postaci kanonicznej do ogólnej w celu pokazania współczynników a,b,c
9 kwi 09:54
ktoś: ale masz pamiec ja bylem dlugo chory teraz mam zaleglości dlatego prosze o tak dokladne wyjasnienia siedze w domu i nadrabiam ,a siostra zmienia mi imie ale ma dopiero 5 lat wiec jej wybaczam
9 kwi 09:58