A) podaj miejsca zerowe funkcji i współrzędne wierzchołka funkcji f
xd2906:

pierwsze miejsce zerowe to −1
drugie miejsce zerowe to = 3
współrzędne wierzchołka jak sie nie myle to(1,2)
A) podaj miejsca zerowe funkcji i współrzędne wierzchołka funkcji f
B) podaj wzór funkcji f
c) rozwiąz równanie f(x)= −3
9 kwi 09:12
Maciek: ten pkt. A jakiś dziwny
9 kwi 09:14
xd2906: ciezko mi jest naryswac ta parable nie wychodzi mi
9 kwi 09:22
xd2906: i bede miec takie zadanie na sprawdzianie..
9 kwi 09:22
Maciek: podaj treść całego zadania
9 kwi 09:23
wredulus_pospolitus:
A) jeżeli na rysunku masz 'kratki' to żadne problem ... xwierzchołka dobrze ... y juz na
pewno źle (nie może być >0 ... skoro ramiona skierowane do góry, a parabola posiada miejsca
zerowe)
9 kwi 09:25
xd2906: na rysunku przedstawoiny jest wykres funkcji f
A) podaj miejsca zerowe funkcji i współrzędne wierzchołka funkcji f
B) podaj wzór funkcji f
c) rozwiąz równanie f(x)= −3
9 kwi 09:25
wredulus_pospolitus:
B)
f(x) = a(x−(−1))(x−3) = a(x+1)(x−3)
podstaw współrzędne (np.) wierzchołka, aby wyznaczyć 'a'
9 kwi 09:25
wredulus_pospolitus:
C) jak juz będziesz miał (B) to nie będzie to żaden problem ... albo z rysunku możesz odczytać
9 kwi 09:26
Maciek: okey, tylko ja widzę samą parabolę, bez żadnych osi i kratek
9 kwi 09:26
Maciek: możesz coś mi nawala
9 kwi 09:26
xd2906: no ja tez.. a ryswałam na kratkach..
9 kwi 09:27
Maciek: to opowiedz jak to wygląda
9 kwi 09:28
xd2906: na rysunku na kartce mam tak :
pierwsze miejsce zerowe − −1
drugie miejsce zerwe 3
i na punkcie (1,−2 ) to zaokrąglenie paraboli
9 kwi 09:29
xd2906: i ramiona do góry sa skierowane
9 kwi 09:29
Maciek: okey, rozumiem
9 kwi 09:29
Maciek: w jakim miejscu parabola przecina oś y?
9 kwi 09:30
wredulus_pospolitus:

kratki widoczne w rysowaniu są 'niewidoczne' później ... możesz narysować 'układ współrzędnych'
korzystając z odpowiedniego przycisku na panelu 'rysuj'
9 kwi 09:31
xd2906: między −1 a −2
9 kwi 09:31
wredulus_pospolitus:
xd2906 −−− napisałem Ci jak rozwiązać ... więc w czym problem
9 kwi 09:32
Maciek: czyli p=1 q=−2
9 kwi 09:32
Maciek: postać iloczynowa f. a(x−x1)(x−x2)
9 kwi 09:33
Maciek: pierwiastki możesz wstawić
9 kwi 09:33
Maciek: oraz znasz wierzchołek więc postać kanoniczna
9 kwi 09:36
Maciek: a(x−p)2+q
9 kwi 09:36
xd2906: dziękuję potem sobie na spokojnie podstawie. uciekam do szkoły

i dziękuję za pomoc
9 kwi 09:39