POLA
bzzz: W trójkącie ABC mamy dane IACI=8,IBCI=12 oraz I∡CI=150 stopni. Przez wierzchołek C poprowadzono
prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D.Oblicz ICDI.
9 kwi 08:38
krystek:

Popraw treść zadania
9 kwi 08:43
wredulus_pospolitus:

α = 150−90 = 60
1.
z tw. cosinusów:
(x+y)
2 = 8
2+12
2 − 2*8*12*cos(150) <−−− wyznaczasz (x+y)
2.
z tw. cosinusów:
y
2 = 8
2 + |CD|
2 − 2*8*|CD|cos(60)
3.
z tw. pitagorasa:
x
2 = |CD|
2 + 12
2
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... rozwiązujesz
9 kwi 08:44
wredulus_pospolitus:
krystek ... treść jest dobra
9 kwi 08:44
wredulus_pospolitus:
a raczej ... może być dobra ... bo wcześniej chłop miał błędy w oznaczeniu, które boki jaką
mają długość
9 kwi 08:45
krystek: Ups, będę czytała ze zrozumieniem!
9 kwi 08:46
krystek: @wredulus dziękuję za zwróconą uwagę!
9 kwi 08:47
wredulus_pospolitus:
ojj krystek ... nie to żebym zwracał uwagę ... to tak przy okazji wyszło
9 kwi 09:22
bzzz: dzięki ale już doszedłem do tego ale doceniam
9 kwi 21:16
bzzz: zamiast układ po prostu można z pola ze wzoru 1\2 a*h
9 kwi 21:17
ksyd: Mógłby to ktoś bardziej rozpisać?
9 kwi 22:30