Sześć nierówności.
tomek.frk: Sześć nierówności, chcę się upewnić czy dobrze zrobiłem, i z ostatnią mam kłopot.
1.
lnx
2>ln(2−x)
x
2>2−x
x
2+x−2>0
Δ=9
x1=−2
x2+1
x∊(−
∞,−2)u(1,2)
2.
(x−1)(x+2)
2(x+3)
3>0
(x−1)=0
x+1
(x+2)
2=0
x
2+4x+4=0
Δ=0
x=−2
(x+3)
3=0
(x+3)(x
2+3x+9)=0
x=−3
x∊(−
∞,−3)u(1,
∞)
3.
(x+4)
2(x−2)(x+3)
2≤0
(x+4)
2=0
x
2+8x+16=0
Δ=0
x=−4
x−2=0
x=2
x
2+4x+4=0
Δ=0
x=−2
x∊<−2,2>u{−4}
4.
x
2−16≠0
x≠4 x≠−4
(5−x)(x
2−16)>0
x=5
x
2−16=0
x=4 x=−4
x∊(−
∞,−4)u(4,5)
5.
x≠−1
(x
2−4)(x+1)≤0
x
2=4
x=2 x=−2
x=1
x∊(−
∞,−2>u<−1,2>
6.
Basia:
(3) źle; przecież (x+4)
2 i (x+3)
2 nie mogą być mniejsze od zera
czyli musi być x−2≤0 ∨ x+4=0 ∨ x+3=0 ⇔ x∊(−
∞;2> (bo −4 i −3 należą do tego przedziału)
(5)
x∊(−
∞,−2>u(−1,2>
dla x=−1 mianownik = 0
(6)
czy to jest
jeżeli tak to
(2)
x2 ≥ 2
6x
x
2 ≥ 6x
x
2−6x ≥ 0
x(x−6)≥ 0
x∊(−
∞;0>∪<6;+
∞)