pomozcie
PATIIIII:): Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, jeżeli A = (−2,−1) i B = (−8,7)
| | Xa + Xb | | Ya + Yb | | −2 − 8 | | −1 + 7 | |
S= ( |
| ),( |
| ) S= ( |
| ) ,( |
| ) = −5,3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
S=(−5,3)
|AS|=
√ (Xa − Xs)2 + (Ya − Ys)2
r=
√ (−2 + 5)2 + (−1 − 3)2 =
√ 32 + 42 =
√9 + 16 =
√25 = 5
(x + 5)
2 + (y − 3)
2 = 25 (X −Xs)
2 + (Y − Ys)
2 = r
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
chciałabym żeby ktoś sprawdził mi to i wrazie czegoś podpowiedział co jest nie tak co
poprawić

z góry dziękuje