d
f: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma długość √ −− 4 3 , a ściana
boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 ∘ . Oblicz objętość ostrosłupa.
8 kwi 23:54
f: ma długość 4√3
8 kwi 23:55
kylo1303: Zrób rysunek. Kąt w zadaniu zawiera się miedzy wysokościa podstawy a wysokościa sciany bocznej.
Dorysuj wysokosc ostroslupa i otrzymasz trojkat prostokatny, katy 30,60,90. Masz w nim jeden
bok wiec reszte sobie policzysz. Otrzymasz dzieki temu wysokosc ostroslupa oraz 1/3 wysokosci
podstawy, dzieki czemu mozesz policzyc cala wysokosc/krawedz/pole. Majac pole podstawy i
wysokosc calego ostroslupa liczysz objetosc
9 kwi 00:00
f: własnie nie wiem jak tą wysokosć podstawy wyliczyć .Czy otrzymany wynik pomnozyc x1/3 czy 2/3?
9 kwi 00:03
kylo1303: Jesli nie wiadomo jak to najlepiej sobie rozpisac:
oznaczmy ten kawalek wysokosci jako "x"
wiemy ze x stanowi 1/3 wysokosci, z tego mamy proste rownanko:
x= 1/3h // *3
h=3x
Skoro obliczyles x to wystarczy pomnozyc przez 3 i wyjdzie ci wysokosc.
9 kwi 00:08
kylo1303: | | a2√3 | | √3 | | 4*3*h2 | | h2*√3 | |
P= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 9 | | 3 | |
9 kwi 00:10