pomocy
patrycja: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x2−9x+c, gdzie c ∊IR. wyznacz wszystkie wartości
współczynnika c, dla których: a)jeden z miejsc zerowych funkcji f jest liczba 2; b)
wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f, należy do prostej o równaniu y=x
8 kwi 23:53
Basia:
ad.1
f(2) = 0
podstaw f(x) = 0 i x=2 i wylicz c
ad.2
| | b | | −9 | | 3 | |
p = − |
| = − |
| = |
| |
| | 2a | | 6 | | 2 | |
q = p
q = f(
32) = 3*
94−9*
32+c =
274 −
272+c =
274 −
544+c = −
274+c
−
274 + c =
32
c =
64+
274 =
334
albo
| | Δ | | 81−4*3*c | | −81+12c | | 81 | |
q = − |
| = − |
| = |
| = − |
| + c = |
| | 4a | | 4*3 | | 12 | | 12 | |
dalej tak samo
9 kwi 05:57