matematykaszkolna.pl
zmienne losowe kurczak: Jakie jest prawdopodobieństwo, że średnia arytmetyczna 100 niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie N(10,2) przyjmie wartość większą niż 9,8 i mniejszą niż 10,1? Z góry dzięki! emotka
8 kwi 23:45
kylo1303: P(9,8<x<10,1)= P(x<10,1) − P(x<9,8) (przy czym x oznacza średnia tych 100) Standaryzujesz (odpowiedni wzorek), odczytujesz wartosci z tabeli i powinno wyjsc. P.S. Nie gwarantuje poprawnosci rozumowania.
8 kwi 23:54
kurczak: hmm, a to nie powinno być z tw. granicznego /którego do końca nie ogarniam/?emotka
9 kwi 00:26
kylo1303: bardzo możliwe, moja wiedza jest dosyc skromna bo praktycznie nie mialem jeszcze statystyki Sęk w tym ze tam zadania robi sie podobnie, roznia sie wzory/tabele wiec pisalem bardziej po to zeby moze naprowadzic, aczkolwiek jak juz wyzej pisalem nie przerobilem jeszcze tw. granicznych xD
9 kwi 01:06
kurczak: ze mam dokonac standaryzjacji, to wiedzialam od poczatku i to zrobilam.. moze i zadania robi sie podobnie, ale co zadanie okazuje sie, ze przy okazji trzeba "cos" wiedziec, a ciezko tak od razu wszystko ogarniac jak na cwiczeniach tylko jednej przyklad twierdzeniem granicznym robilismy.. mniejsza o to jest ktos w stanie pomoc mi z tym zadaniem?
9 kwi 16:44
kurczak: ze mam dokonac standaryzjacji, to wiedzialam od poczatku i to zrobilam.. moze i zadania robi sie podobnie, ale co zadanie okazuje sie, ze przy okazji trzeba "cos" wiedziec, a ciezko tak od razu wszystko ogarniac jak na cwiczeniach tylko jednej przyklad twierdzeniem granicznym robilismy.. mniejsza o to jest ktos w stanie pomoc mi z tym zadaniem?
9 kwi 16:44
kylo1303: Ja sprobuje podejsc do tematu tw. granicznych wieczorem, jak cos sie wyedukuje to postaram sie wspomoc, ale pewnie do tego czasu juz ktos rozwiaze. Ewentualnie napisz ponownie, zeby ludzie widzieli "od 0", bo tak moga uznac ze juz po zadaniu.
9 kwi 16:46