Zbadaj monotoniczność ciągu:
wajdzik: Zbadaj monotoniczność ciągu:
a)
| | n+3 | | n+2 | |
an+1−an= |
| − |
| ={(n+3)(n−2)−(n+2)(n−1)}{(n−1)(n−2)}= |
| | n−1 | | n−2 | |
| | n2+n−6−n2−n+2 | | −4 | |
= |
| = |
| <0, gdzie n∊N+ |
| | (n−1)(n−2) | | (n−1)(n−2) | |
Ciąg malejący.
b)
n
3−n
a
n+1=(n+1)
3−(n+1)
a
n+1−a
n=[(n+1)
3−(n+1)]−(n
3−n)=n
3+3n
2+3n+1−n−1−n
3+n=3n
2+3n=3n(n+1)>0,
gdzie n∊N
+
Ciąg rosnący.
c)
a
n=(−3)
n
a
n+1=(−3)
n+1
a
n+1−a
n=(−3)
n+1−(−3)
n=(−3)
n(−3−1)=3
n+1>0, gdzie n∊N
+
Ciąg rosnący.
Czy wszystko się zgadza?
8 kwi 23:22
wajdzik: Mógłby ktoś to sprawdzić?
8 kwi 23:34
PW: c) nie − ciąg ma na przemian wartości dodatnie i i ujemne (w dowodzie przyjąłeś milcząco, że
(−3)n>0, co nie jest prawdą). Ostatnia równość też nieprawdziwa, ale to już nie zmienia
zasadniczego sensu − bez liczenia widać to co napisałem na wstępie, i takiej należało udzielić
odpowiedzi, ciąg nie jest monotoniczny.
8 kwi 23:42
wajdzik: To jest takie oczywiste. No ale cóż, nie pomyślałem nawet tylko poszedłem automatycznie. Dzięki
wielkie.
8 kwi 23:47