oblicz jak można to szybko
patrycja:

Oblicz sumę pierwszych 4 wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jeżeli
8 kwi 22:51
krystek: I sposób :a5=a1+4r wylicz r i na "pieszo" lub S4= wg wzoru .
8 kwi 22:58
Kostek: Mam jutro pracę klasową z ciągów więc pozwolę sobie policzyć

a
1*q=2
a
1*q
4=16
q
3=8
q=2
a
1*2
4=16
16a
1=16
a
1=1
8 kwi 23:20
krystek: ARYTMETYCZNY Kostku
8 kwi 23:21
Kostek: nie ma problemu już zamieniam
a
1=2 / (−1)
a
1+4r=16
−a
1=−2
a
1+4r=16
4r=14 /4
a
1+14=16
a
1=2
8 kwi 23:28
Kostek: w sumie i tak nic złego się nie stało

tylko sobie utrwaliłem

Dobranoc Krystek
8 kwi 23:31
krystek: Ułatw sobie
Jeżeli a
1=2
| | 14 | |
16=a1+4r ⇒16−2=4r ⇒r= |
| =3,5 |
| | 4 | |
8 kwi 23:32
krystek: Oczywiście ! ,

kolorowych snów!
8 kwi 23:33
Kostek: bardzo dziękuję za cenną wskazówkę
8 kwi 23:34