ostrokątny trójkąt równoramienny
patrycja: ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okręg o środku S, przyczym
kąd SAB ma miarę 40℃. oblicz miarę kąta CAB
8 kwi 22:27
aniabb:

CAB ma 80° bo S leży na dwusiecznej
8 kwi 22:32
pigor: ... z warunków zadania i własności miar kąta
środkowego i wpisanego opartych na tym samym
łuku :
|∡ACB|=
12*40
o= 20
o , zatem z własności kątów Δ
i kątów Δ równoramiennego :
2|∡CAB|=180
o−20
o= 160
o /:2 ⇒
|∡CAB|= 80o . ...
8 kwi 22:40
aniabb:

Fakt to trójkąt jest WPISANY zatem
SBA też 40
więc ASB 100° to ACB 50°
180−50 = 130°
130/2 = 65° szukany kąt CAB
8 kwi 22:48
pigor: ...no tak, a ja odczytałem, że dany jest o ASB

, przepraszam
8 kwi 22:52
patrycja: dzięki
8 kwi 23:21