o sześcianieee
ibywaitak: W sześcianie o krawędzi długości a połączono wszystkie wierzchołki dolnej podstawy z jednym z
wierzchołków podstawy górnej Sporządź odpowiedni rysunek i oblicz pole powierzchni całkowitej
otrzymanego w ten sposób ostrosłupa. Z ilu takich ostrosłupów można złożyć sześcian?
8 kwi 22:19
aniabb:

pc=2a
2+a
2√2 = a
2 (2+
√2)
z 3 ostrosłupów
8 kwi 22:28
dero2005:

h = a
k = a
√2
l = a
√3
P
p = a
2
P
b = a*h + a*k = a
2 + a
2√2 = a
2(1+
√2)
P
c = P
p + P
b = a
2 + a
2 + a
2√2 = a
2(2+
√2)
8 kwi 22:35