ciag geometryczny, zadanie z trescia
zagubiona: Bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak zabrac sie za to zadanie
Na pewnej wyspie mieszka 16 300 osob.Do portu przyplynal statek, ktorym przybyla na wyspe
niezwykle znana gwiazda filmowa. Jak szybko wsrod mieszkancow wyspy rozejdzie sie wiadomosc o
przybyciu gwiazdy, jezeli pierwsza osoba poinfurmuje o tym 4 inne w ciagu 15 minut, a kazda
poinformowana osoba przekaze te informacje czterem innym osobom, ktore o tym jeszcze nie
wiedza, takze w ciagu 15 minut?
8 kwi 22:10
aniabb: ciąg geometryczny q=4
4
n = 16300*3 +1
n=log
448899 = 7,7 ≈ 8
8*15min = 2h
8 kwi 22:23