prosze o pomoc :)
L.: Stosunek długości przekatnych rombu wynosi 3:4.Oblicz stosunek pola rombu do pola koła
wpisanego w ten romb.
8 kwi 22:07
PuRXUTM:

wiemy że wysokość rombu h jest równa 2r gdzie r − to promień okręgu wpisanego w romb
h możemy wyliczyć sobie ze wzoru na pole ponieważ P rombu = h*5x czyli
24x
2=h*5x h=4,8x więc r=2,4x
Pole koła P=π*r
2=5,76πx
2
| P rombu | | 24x2 | | 24 | |
| = |
| = |
| |
| P koła | | 5,76πx2 | | 5,76π | |
8 kwi 22:16
pigor: ... z warunków zadania
3k, 4k − długości przekątnych rombu ,
więc
a
2= 1,5
2k
2+4k
2= 2,25k
2+4k
2= 6,25k
2 ⇒
a=2,5k − długość boku rombu,
więc r*2,5k= 1,5k*2k ⇔ r=
32,5k ⇒
r=1,2k − długość promienia okręgu ...,
| | Pr | | 123k*4k | | 5 | | 25 | |
zatem |
| = |
| = |
| = |
| − szukany stosunek  |
| | Po | | π*1,22k2 | | 1,2π | | 6π | |
8 kwi 22:29
Eta:
e=6x, f=8x −−− długości przekątnych rombu, x>0
a= 5x −− dł. boku rombu
| | 6x*8x | | 12x | |
Pr= |
| = 24x2 Pr= a*2r= 10rx=24x2 ⇒ r= |
| |
| | 2 | | 5 | |
8 kwi 22:35
PuRXUTM: Witaj Eto
8 kwi 22:41