Zadanie na % składany
V.Abel: Pan Tadeusz co kwartał wpłaca 2000zł na konto oprocentowane w skali roku na 10%.
Oblicz ile wyniesie jego kapitał po 5 latach?
Na pewno suma ciągu geometrycznego o a1=2000
jakie jest q ? ? ?
Bardzo proszę o pomoc
8 kwi 21:53
Artur_z_miasta_Neptuna: a odsteki także co kwartał naliczane
8 kwi 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... to nie będzie ciąg geometryczny
8 kwi 21:55
V.Abel: aaa... rety moment.. treść brzmi : Pan T. wpłacał przez 5 lat na konto oprocentowane 10% w
skali roku co kwartał 2000zł. Odsetki są kapitalizowane co kwartał, ile miał kasy po 5 latach?
P.S Przepraszam za pierwotnie niekompletną treść*
8 kwi 22:03
V.Abel: Bardzo proszę o pomoc
8 kwi 22:13
Mila: Problem , kiedy wpłacił pierwszą ratę.
załóżmy ,że wpłaci 20 rat po 2000zł.
Pierwsza kwota będzie kapitalizowana 20 razy,
4 okresy kapitalizacji w ciągu roku, 20 w ciągu 5 lat
Druga 19 razy
......
S=k
1+k
2+...k
20
Jutro znajdę materiały z tych lokat, to może trzeba poprawić liczby okresów kapitalizacji,
zresztą sam możesz wypisać i policzyc.
8 kwi 23:05
V.Abel: mogę, próbuję, ale wynik trochę nie taki...
wydaje mi się, że tu jest suma ciągu geo.. tylko jak zapisać q ( o ile się nie mylę)
gdybyś znalazła chwilę się nad tym pogłowić, bd wdzięczny..
może coś "stworzę"
9 kwi 14:03
pigor: ..., widze to tak : a
1= 2000, q=1,025 , no to
| | 1,02520−1 | | 0,6386 | |
S20= 2000 |
| = 2000 |
| = |
| | 1,025−1 | | 0,025 | |
= 2000* 25,54465761 =
51 089,31 zł, a ty jaki masz wynik

. ....
9 kwi 14:48
Mila:
V.AbelPodaj wynik z odpowiedzi.
9 kwi 17:11
Mila: Mamy ciąg geometryczny:
a
1=2000*1,025
q=1,025
| | 1,02520−1 | | 1,63862−1 | |
S20=2000*1,025* |
| =2050* |
| = |
| | 1,025−1 | | 0,025 | |
| | 0,63862 | |
S20=2050* |
| =2050*25,5448=52366.84 |
| | 0,025 | |
9 kwi 19:00
V.Abel: taki dokładnie, jak ma pigor

ok, już wiem jak to zrobić, dzięki
12 kwi 16:00