prawdopodobienstwo
denatlu: Za pomocą cyfr 1,2,3,4,5,6,7 zapisujemy trzycyfrowe liczby o niepowtarzających się cyfrach i w
sposób losowy wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybierzemy
liczbę parzystą.
8 kwi 21:34
PuRXUTM: moc omegi=7*6*5
moc A=3*6*5
| | 3 | |
P(A)= |
| ale nie jestem pewny |
| | 7 | |
8 kwi 21:40
Dominik: zle
8 kwi 21:41
piotrek: zle, potwierdzam
8 kwi 21:42
Dominik: zeby liczba byla parzysta to cyfra jednosci musi byc liczba parzysta.
losowana liczba moze miec takie cyfry: ppp, npp, nnp, pnp gdzie n − nieparzysta, p − parzysta.
|A| = 3 * 2 * 1 + 4 * 3 * 2 + 4 * 3 * 3 + 3 * 4 * 2
| | 3 | |
albo i dobrze, bo rowniez wychodzi |
| |
| | 7 | |
8 kwi 21:45
denatlu: PuRXUTM właśnie, a jak się bierze moc A ?
8 kwi 21:49
denatlu: dobra juz wiem
8 kwi 22:04