matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
;D:
Dany jest ciąg geometryczny 36,18,9... wyznacz A) a
n
B)a
2
k
−
1
8 kwi 21:07
irena_1:
a
1
=36
18
1
q=
=
36
2
a)
1
9*2
2
9
a
n
=36*(
)
n
=
=
2
2
n
2
n−2
b)
1
9*2
2
9
a
2k−1
=36*(
)
2k−1
=
=
2
1
*2
2k
2
2
2k−3
8 kwi 23:15