Równania i nierówności
hahnne: Liczę, zmieniam, kombinuję, a i tak nie mogę dojść do ładu z następującymi zadankami:
1) Wykaż, że równanie:
x
2−x+1=
xx+1 nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych.
No więc pomnożyłam stronami przez (x+1), potem szukałam sposobu jak to porozbijać, żeby coś
wyłączyć przed nawias, ale nijak nie idzie. Od momentu x
3−x+1=0 pasuję :<
2) 4(x
4+1)=17x
2
Zapisałam kartkę pomysłami jak to rozpisać, ale nic ostateczniee po wymnożeniu nie pasowało.
| | | |
3) Rozwiąż w zbiorze liczb naturalnych nierówność | > 32. |
| | |
Będę b. wdzięczna za pomoc.
8 kwi 21:05
ICSP: 1) z twierdzenia Bezouta pokaż dalej ze wielomian x3 − x + 1 nie posiada pierwiastków
rzeczywistych
2) wymnóż wszystko, przerzuć na jedną stronę a potem podstaw t = x2 przy założeniu t ≥ 0
3) Rozpisz najpierw. Tylko ustal ustal dziedzinę
8 kwi 21:08
ICSP: 1) .. nie posiada pierwiastów całkowitych
8 kwi 21:08
krystek: Sprawdź obliczenia , czy nie tak? 3−x2+1=0 D=R/{−1}
8 kwi 21:11
ICSP: koleżanka ma dobry wielomian w pierwszym
8 kwi 21:12
Mila:
| | | | (n+1)! | | (n+1)! | |
3) | = |
| = |
| = |
| | | (n−1)!*(n+1−n+1)! | | (n−1)!*2! | |
| | (n−1)!*n*(n+1) | | n*(n+1) | |
= |
| = |
| |
| | (n−1)!*2 | | 2 | |
n*(n+1)>3⇔ dokończ
8 kwi 21:21
hahnne: Dziękuję Wam za wskazówki. Zadanie drugie zrobiłam.
Co do pierwszego − jak pokazać Bezoutem, że to nie ma pierw. całkowitych? Czy nie trzeba mieć
jakiegoś wielomianu, żeby to pokazać?
9 kwi 10:02
wredulus_pospolitus:
1) a po co

lewa strona −−− ∀
x∊Z x
2−x+1 ∊ Z
| | x | | x+1 −1 | | 1 | |
prawa strona −−− ∀x∊Z/{−2,0} |
| = |
| = 1 − |
| ∉ Z |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
więc dla ∀
x∊Z/{−2,0} L≠P
należy sprawdzić tylko czy przypadkiem L = P
dla x= −2 lub x=0
9 kwi 10:14
wredulus_pospolitus:
ach i oczywiście x≠−1
9 kwi 10:16