Wykaż, że każdy z podanych ciągów jest malejący.
wajdzik: Wykaż, że każdy z podanych ciągów jest malejący.
a) a
n=−n−3
a
n+1=−(n+1)−3=−n−4
a
n+1=−n−4−(−n−3)=−1<0
Ciąg malejący.
| | 1 | |
b) (TUTAJ MAM PROBLEM) an=( |
| )n |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
an+1−an=( |
| )n+1−( |
| ) n=  |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 2(n+3)−2(n+4) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+4 | | n+3 | | (n+4)(n+3) | |
| | 2n+6−2n−8 | | −2 | |
= |
| = |
| <0,gdy n∊N+ |
| | (n+4)(n+3) | | (n+4)(n+3) | |
Ciąg malejący.
Mógłby ktoś sprawdzić podpunkt a,c oraz dać wskazówkę co do b?
8 kwi 20:44
wajdzik: Czy mógłby ktoś to sprawdzić?
8 kwi 22:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze raz Ci napiszę
są dwa sposoby badania monotoniczności:
1) a
n+1 − a
n (znak świadczy o monotoniczności)
| | an+1 | |
2) |
| (czy jest to większe czy mniejsze od 1 świadczy o monotoniczności) |
| | an | |
w Twoim przykładzie lepiej skorzystać z drugiej opcji ... potęgi ładnie się skrócą
8 kwi 22:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ewentualnie ... jak już na różnicę się decydujesz to:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n+1 − ( |
| )n = ( |
| )n( |
| − 1) = −( |
| )n+1 < 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 kwi 22:32
wajdzik: Najbardziej mnie kręci właśnie ta różnica.
8 kwi 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
to poczekaj na a
n =
n√n+1
takie ciągi

tu 'różnicą' się 'zaciukasz'
8 kwi 22:38