matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
kartofelek:
hej, czy tą całkę trzeba rozwiązywać przez podstawienie t=tg x/2 , czy można jakoś inaczej sprytniej to zrobić
∫(sinx)
3
Proszę o pomoc:(!
8 kwi 20:27
Mila:
Można inaczej:
1
1
∫sin
2
x*sinx dx=∫(1−cos
2
x)*sinx dx=−∫(1−t
2
)dt=∫(t
2
−1)dx=
t
3
−t=
cos
3
x−cosx+C
3
3
[cosx=t, −sinx dx=dt ]
8 kwi 20:35