matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez równoramienny
michał :
http://www.zadania.info/3547991
nie rozumiem, skąd się wzięło na rysunku 10−a ? Możecie mi wytłumaczyć?
8 kwi 20:26
michał :
?
8 kwi 20:44
PW:
Napiszmy b zamiast 10−a, będzie łatwiej zrozumieć. Obwód jest równy 40, a więc 40=10+10+a+a+2b, czyli 20=2a+2b, tzn. b=10−a
8 kwi 20:49
michał :
dzięki !
8 kwi 20:58