ciąg arytmetyczny ;(
wielomian: wyznacz ciąg arytmetyczny
tu jest układ
a
4−a
2=4
a
2*a
4=32
a
1+3r−(a
1+r)=4
a
1+3r−a
1−r=4
2r=4
r=2
(a
1+r)(a
1+3r)=32
(a
1+2)(a
1+6)=32
a
12+8a
1+12−32=0
a
12+8a
1−20=0
Δ=8
2−4*(−20)=144
√Δ=12
a
n=2+(n−1)*2
a
n=2+2n−2
a
n=2n jest ok

a z tym nie mogę sobie poradzić
też układ
a
1+a
2=7
a
1*a
2=10
8 kwi 20:10
bezendu: pierwsze ok
2) a
1+a
2=7
a
2=7−a
1
a
1*(7−a
1)=10
7a
1−a
12−10=−
−a
12+7a
1−10=0
Δ=7
2−4*(−1)*(−10)=9
√Δ=3
dalej już sobie poradzisz, będziesz mieć dwa ciągi
8 kwi 20:36
bezendu: jednak pierwszy też źle przecież a
1=−10

rozpatrz jeszcze jeden przypadek w pierwszym i
będzie ok
8 kwi 20:57