Narysuj wykres funkcji: f(x)= |2x| oraz f(x)= |x-4| - |x|
Pan Szparka: Czy moglibyście mi wytłumaczyć jak narysować wykresy następujących funkcji:
f(x)= |2x| oraz f(x)= |x−4| − |x|
Poproszę wersję dla tumanów, bo ciężko układa mi się z matematyką.
Bardzo dziękuję.
God bless You.
8 kwi 19:53
Mila:

f(x)=|2x|
1)
y=2x symetria względem OX tej części wykresu , która leży pod osią OX⇒
2)
f(x)=|2x|
8 kwi 22:17
Mila:

Zadanie2)
f(x)= |x−4| − |x|
Musimy ustalić wzory funkcji w przedziałach:
1) |x−4|=x−4 dla x−4≥0⇔x≥4
2) |x|=x dla x≥0
a) x<0
f(x)=−x+4−(−x)=−x+4+x=4
f(x)=4 funkcja stała
b) x≥0 i x<4
f(x)=−x+4−x=−2x+4
f(x)=−2x+4
c)x≥4
f(x)=x−4−x=−4
f(x)=−4 funkcja stała
8 kwi 22:28