geometria
Emilianka : W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 32 i 2 wpisano okrąg. Oblicz odległość
środka okręgu od wierzchołka kąta prostego tego trójkąta. Proszę o obliczenia.
8 kwi 19:48
Emilianka : bo nic nie rozumiem
8 kwi 20:31
Mila:

Z tw. Pitagorasa
AB
2=2
2+(1,5)
2⇔AB
2=6,25
AB=2,5
|OC|=r*
√2 − jako przekątna kwadratu o boku r
P
Δ=p*r gdzie p− połowa obwodu Δ
p=(2+1,5+2,5):2=3
3*r=1,5 porównanie pól
r=0,5
|OC|=0,5
√2
8 kwi 20:56
Emilianka : Dzięki
8 kwi 21:01
Mila:
8 kwi 23:42