Problem z równaniem
Edziolistonosz: | | x+2 | | 2x−1 | |
Problem z równaniem :C |
| =2− |
| |
| | x−1 | | 1−x | |
| | 5 | |
nie wychodzi mi wynik x0= |
| |
| | 3 | |
plss pomoże ktoś?
8 kwi 19:15
Ania: na początek musisz przenieść działania z x na jedną stronę, a 2 zostawić po prawej stronie
równania. Następnie doprowadzasz działania z x do wspólnego mianownika, jest to postać
(x+2)(1−x)+(2n−1)(x−1)(x−1)(1−x) = 2
Potem mnożysz i porządkujesz czynniki
x2 − 4x + 3−x2+2x−1 = 2
mnożysz mianownik ułamka przez 2 i masz jedno proste równanie po uporządkowaniu

Jeszcze Ci
jakoś pomóc?
8 kwi 19:25
Edziolistonosz: No jasne! Dzięki zaraz przeanalizuje, a co z tym:

?
8 kwi 19:29
Ania: a jaki powinien być wynik?
8 kwi 19:33
Edziolistonosz: x∊R
8 kwi 19:36
Mila: x≠1
| X+2 | | 2*(1−x)−(2x−1) | |
| = |
| |
| x−1 | | 1−x | |
| x+2 | | 3−4x | | 3−4x | | 4x−3 | |
| = |
| [ |
| = |
| ] |
| x−1 | | 1−x | | 1−x | | x−1 | |
x+2=4x−3
−3x=−5
8 kwi 19:39
Ania: możesz to drugie równanie doprowadzić do syt gdzie po jednej stronie będziesz miał wyrażenie z
x, a po drugiej liczbę.
x410+x8 ≤ 15
ładnie to wymnożyć aż doprowadzisz do −x8 + 5x4 −10 ≤0
Teraz już widać, że każda liczba rzeczywista spełnia to równanie przez − przed x8
8 kwi 19:43