Trójkąty liceum!
Ninde: 1. W prostokącie ABCD punkt E jest środkiem boku AB. Przekątna AC i odcinek DE przecinają się w
punkcie S. Wykaż, że pole czworokąta EBSC stanowi 5/12 pola prostokąta ABCD.
2. W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt C=90*, poprowadzono odcinek CD w taki sposób, że
D należy do AB oraz kąt BCD= 2 ACD. Wykaż, że jeżeli pola trójkątów ADC i BCD są równe, to
kąty ostre trójkąta ABC mają miarę 30* i 60*.
8 kwi 18:19
ndawni:

ΔASE~ΔDCS z cechy kk
5 cze 21:27
pigor: 2. W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt C=90
o, poprowadzono odcinek CD w taki sposób, że
D należy do AB oraz kąt BCD= 2 ACD. Wykaż, że jeżeli pola trójkątów ADC i BCD są równe, to
kąty ostre trójkąta ABC mają miarę 30
o i 60
o.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... , np. tak :
niech dla skrócenia zapisu |∡ACD|=γ, |BC|=a, |AC|=b
i
|∡CBD|= x=? − szukany kąt, to z warunków zadania :
P
ΔACD= P
ΔBCD ⇔
12b*|CD|sinγ=
12a*|CD|sin2y i γ+2γ=90
o ⇒
⇒ bsinγ= asin2γ i y=30
o ⇒ bsin30
o= asin60
o ⇔
12b=
12√3a ⇔
⇔
ba=
√3 ⇔ tgx=
√3 ⇒
x=602 i
|∡CAD|= 90
o−x=
30o c.n.w.
5 cze 22:17