Ciągi
Kostek: Sprawdź czy podany ciąg jest arytmetyczny i sprawdź jego monotoniczność
a) an=n+1
an+1=(n+1)+1=n+2
an+1−an=n+2−(n+1)=n+2−n−1=1= const jest ciąg arytmetycznym jest rosnący
b) an=n2
an+1=(n+1)2=n2+2n+1
an+1−an=n2+2n+1−(n2)=2n+1 nie jest ciągiem arytmetycznym
jest rosnący
c) an=−2n+3
an+1=−2(n+1)+3=−2n+1
an+1−an=−2n+1−(−2n+3)=−2n+1+2n−3=−2 jest arytmetyczny jest malejący
8 kwi 18:12
Godzio:
8 kwi 18:13
Kostek:
| | n(n+4)−[(n+3)(n+1)] | | n2+4n−(n2+4n+3 | |
= |
| = |
| = |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
| n2+4n−n2−4n−3 | | −3 | |
| = |
| nie jest arytmetyczny jest malejący |
| n(n+1) | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | n−(n+1) | | −1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| nie jest arytmetyczny jest |
| | n+1 | | n | | n(n+1) | | n(n+1) | |
malejący
| | 1 | | 1 | |
an+1−an=3,5− |
| −(4− |
| n}=−1 jest arytmetyczny , jest malejący |
| | 2 | | 2 | |
8 kwi 18:19
Kostek: Godzio nie podziękowałem Ci jeszcze za arkusze, więc zrobię to teraz DZIĘKUJE
nie powinno się pisać a
n+1<a
n i wtedy jest malejący
a
n+1>a
n wtedy jest rosnący. Czy mogę pominąć i od razu napisać, że jest rosnący albo
malejący
8 kwi 18:22
Kostek: Sprawdzi ktoś drugą część
8 kwi 18:37
Kostek: | | 1 | |
oczywiście w f) wzór ogólny wygląda tak 4− |
| n |
| | 2 | |
8 kwi 19:02
Godzio:
f) Nie rozumiem za bardzo co napisałeś ?
Poza tym ok. Jeżeli zadanie polega na pokazaniu monotoniczności to musisz zbadać różnice i
pokazać, że jest dodatnia / ujemna
8 kwi 19:04
Godzio:
Sprawdź to f) jeszcze raz
8 kwi 19:07
Kostek: ok to f jeszcze raz
a
n+1=3,5−0,5n
a
n+1−a
n=3,5−0,5n−(4−0,5n)=3,5−0,5n−4+0,5n=−0,5 jest arytmetyczny malejący
8 kwi 19:18
Godzio:

Można zapamiętać, że ciągi arytmetyczne mają postać funkcji liniowej:
y = ax + b
Przy ciągu mamy:
a
n = r * n + b
(jak widać różnicę ciągu mamy jak na dłoni

)
8 kwi 19:22
Kostek: dziękuje to się na pewno przyda
8 kwi 19:23