....
zagubiony: podaj równanie okręgu który jest styczny do prostej x−5=0
8 kwi 18:11
Godzio:
x2 + y2 = 25
8 kwi 18:12
zagubiony: tylko że ta odpowiedź ma być w takiej formie: (x−a)2+(y−b)2=r2
8 kwi 18:25
PW: Rozwiązań jest nieskończenie wiele, co jest oczywiste dla każdego kto widzi okrąg i prostą.
Godzio podał tylko jeden możliwy przykład, bo tak jest sformułowane zadanie.
Jeżeli chciałeś uzyskać równanie każdego z możliwych okręgów stycznych, to trzeba inaczej
sformułować treść zadania.
8 kwi 19:56