ciągi-powtórzenie
Kostek: oblicz a
1, a
2, a
3, a
8 i uzasadnij, że każdy wyraz tego ciągu jest liczbą naturalną
a
1=2
a
2=8
a
3=20
a
8=240
i teraz jak to ładnie uzasadnić
8 kwi 17:46
Artur z miasta Neptuna:
Zauwaz ze licznik to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych
w takim razie zawsze jedna z tych trzech cyfr bedzie podzielna przez 3 ... Wiec ten iloczyn
bedzie sie dzielil bez reszty ... wec an zawsze bedzie liczba naturalna
8 kwi 17:47
Kostek: Artur i takie uzasadnienie napisać tak ?
8 kwi 17:51
Godzio:
Wśród 3 kolejnych liczb naturalnych jest dokładnie jedna podzielna przez 3
8 kwi 18:11
Kostek: Ok dzięki
8 kwi 18:12