Moze ktos pomoze :)
allleksander: Oblicz wszystkie x dla których suma |x−1|+|x+2| jest najmniejsza. czy tylko moduly opuscic i
pozniej co ?
8 kwi 17:46
PW: Nie ma takiej operacji "opuścić moduły". Gdyby tak sobie można było je opuszczać, to nie byłyby
potrzebne. Używanie poprawnego języka matematycznego w rozwiązaniach jest równie ważnej jak
rachunki.
Jeżeli rozważysz funkcję f(x) = |x−1|+|x+2| na trzech przedziałach, na których ma różne
definicje:
f(x)=−x+1−x−2 dla x∊(−∞,−2)
f(x) = −x+1+x+2 dla x∊<−2,1)
f(x) = x−1+x+2 dla x∊<1,∞),
to zobaczysz (dobrze jest narysować wykres) dwie półproste i odcinek − wartość najmniejsza
będzie osiągana dla wszystkich x zawartych w odcinku <−2,1>.
8 kwi 20:19
allleksander: ok, ok fakt strzeliłem niezłą gafę, dziękuję.
8 kwi 20:34