X Y Z liczbami rzeczywistymi.
angelo!: Witam! Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem.W necie jest wiele rozwiązań ale nie mogę ich
pojąć. Czy może mi ktoś wytłumaczyć co i jak krok po kroku? Najpierw stosujmy wzór skr. mnoż.
ale co dalej?
Udowodnij, że jeśli x, y, z sa liczbami rzeczywistymi takimi ze x+y+z=1 , to x2+y2+z2≥1/3
8 kwi 17:42
Mila:
(x+y+z)
2=(x+y+z)*(x+y+z)=
(x2+y2+z2)+2xy+2xz+2zy
Czyli:
(x2+y2+z2)=(x+y+z)
2−2xy−2xz−2yz=
1−(2xy+2xz+2yz)
Wiemy ponadto, że dla x,y,z∊R prawdziwe są nierówności
(x−y)
2≥0⇔x
2−2xy+y
2≥0⇔x
2+y
2≥2xy
podobnie
(x−z)
2≥0⇔x
2+z
2≥2xz
(y−z)
2≥0⇔y
2+z
2≥2yz
W takim razie
(x2+y2+z2)≥1− (x
2+y
2+x
2+z
2+y
2+z
2)=1−2(x
2+y
2+z
2) przenosimy na prawą stronę
wyrazy ze zmiennymi
(Od jedynki odjęliśmy więcej niż było, stąd taki kierunek nierówności)
3
(x2+y2+z2)≥1
8 kwi 18:19
Mila: Powinno być na lewą stronę.
8 kwi 18:27
angelo!: Dlaczego w 3 lini po znaku = jest ( x+y+z)2 − 2xy − ...?
9 kwi 09:10
wredulus_pospolitus:
wzór skróconego mnożenia dla trzech elementów −−− na kartce sobie rozpisz, a zobaczysz
9 kwi 09:23
Mila: W pierwszej linijce masz napisany wzór, z niego obliczony niebieski fragment .
9 kwi 12:39
Eta:
Z nierówności między średnimi śr. kwadratowa ≥ śr. arytmetyczna
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | | 1 | |
√ |
| ≥ |
| = |
| /2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 kwi 13:03
angelo!: Ale czemu tam jest −2x zamiast +2x? Czemu zmieniono znak
10 kwi 18:16
angelo!: wzór rozumiem, rozpisanie też ale nie kojarze tej 3 linijiki
10 kwi 18:18
Mila:
(x+y+z)2=(x2+y2+z2)+2xy+2xz+2zy /−2xy,−2xz,−2zy
(x+y+z)2−2xy−2xz−2zy=(x2+y2+z2)
10 kwi 18:24
angelo!: aaaaaaaa takie butyyy dzięki
10 kwi 18:26
Mila: No widzisz, cierpliwość w dochodzeniu do prawdy opłaciła się.
10 kwi 18:32
angelo!: jeszcze to zdanie nie daje mi spokoju (Od jedynki odjęliśmy więcej niż było, stąd taki kierunek
nierówności)
chodzi o "więcej niż było"
10 kwi 18:36