równanie wielomianowe
oxen: Mam problem z rozwiązaniem takiego równania:
−2x3−2x+4=0
Poszedłem tylko do postaci po wyciągnięciu −2 przed nawias:
−2(x3+x+2)=0 i nie wiem, do dalej zrobić, proszę o pomoc.
8 kwi 17:41
oxen: ...?
8 kwi 18:28
Sheppard: −2x
3−2x+4=0 /:(−2)
x
3+x−2=0
(x−1)(x
2+x+1)=0
rozwiazanie: x=1
ja zrobilbym to tak
8 kwi 18:34
Sheppard: −2x
3−2x+4=0 /:(−2)
x
3+x−2=0
(x−1)(x
2+x+1)=0
rozwiazanie: x=1
ja zrobilbym to tak
8 kwi 18:34
ICSP: to źle byś zrobił.
x3 + x − 2 = 0 ⇒ (x−1)(x2 + x + 2) = 0 ⇒ x = 1
8 kwi 18:36
oxen: Bardzo dziękuję
8 kwi 19:07