Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony:
wajdzik: Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony:
Nie za bardzo wiem jak zabrać się za to zadanie.
| | 1 | | 1 | | n2−n2−2n−1 | |
an+1−an= |
| − |
| =U{n3−(n+1)2}{n2(n+1)2= |
| = |
| | (n+1)2 | | n2 | | n2(n+1) | |
| | −2n−1 | |
= |
| , gdzie n∊N+ |
| | n2(n+1)2 | |
| | 1 | | 1 | |
Wiem, że an= |
| jest ograniczony z dołu przez liczbę |
| |
| | n2 | | 2 | |
A ograniczony z góry?
PROSZĘ O POMOC
8 kwi 17:14
Artur z miasta Neptuna:
A to ciekawe ze z dolu jest ograniczony przez 0,5
wskazowka −−− ciag monotoniczny i zbiezny jest ograniczony
8 kwi 17:21
wajdzik: Pomyłka, ciąg jest ograniczony z dołu przez 1. Ciąg jest rosnący iii
8 kwi 17:24
wajdzik: Ciąg malejący*
8 kwi 17:26
Artur z miasta Neptuna:
Ciag jes malejacy ... z gory przez 1 (a1) z dolu przez 0 (granica)
8 kwi 17:27
wajdzik: a ograniczony z góry będzie przez...
Nie wiem. Nie mam pojęcia.
8 kwi 17:27
wajdzik: właśnie mam problem z tymi granicami. Te tematy ogólnie odpuściła moja nauczycielka i sam je
robię, a w podręczniki nie wzmianki o "granicach".
8 kwi 17:28
Artur z miasta Neptuna:
Chwila .... jaki poziom

liceum czy studia
8 kwi 17:31
wajdzik: Liceum.
8 kwi 17:33
Artur z miasta Neptuna:
To moze i bez granicy:
skoro malejacy (badasz wartosc wyrazenia a(n+1)/an) to znaxzy ze ograniczony z gory przez
pierwszy wyraz ciagu
natomiast wprawionym okiem azuwazasz ze n nalezy do natralnych dodatnich ... wie n2 jest
liczba dodatnia wiec takze 1/n2 bedzie dodatnie ... Wiec ograniczony ciag z dolu jest przez 0
i masz bez uzycia granic
8 kwi 17:34
wajdzik: Tutaj mam drugi przykład:
| | 2n+3 | |
an+1=U{2(n+1)+1}{n+1)= |
| |
| | n+1 | |
| | 2n+3 | | 2n+1 | | n(2n+3)−(2n+1)(n+1) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+1 | | n | | n(n+1) | |
| | 2n2+3n−2n2−3n−1 | | −1 | |
= |
| = |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
Ciąg malejący, ograniczony z góry przez liczbę 3 (a
1), oraz z dołu przez 0(granicę).
Jest ok?
8 kwi 17:36
Artur z miasta Neptuna:
0 nie jest granica tego ciagu ... ale elementy tego ciagu sa zawsze dodatnie ... Wiec
ograniczony jest on przez 0
(granica ciagu jest liczba 2)
8 kwi 17:38
wajdzik: Dzięki Artur, wolę robić te zadania z granicami. W końcu je załapę, na studia matematyczne
mam zamiar się wybrać więc chętnie się ich teraz nauczę.
8 kwi 17:48