Janek191:
r = 3 cm
c = 25 cm
Niech
a, b − długości przyprostokątnych tego trójkąta prostokatnego
a = r + x = 3 + x
b = r + y = 3 + y
Wtedy z tw. Pitagorasa mamy
( 3 + x)
2 + ( 3 + y)
2 = 25
2
x + y = 25 ⇒ y = 25 − x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 + 6 x + x
2 + ( 3 + 25 − x)
2 = 625
9 + 6 x + x
2 + 784 − 56 x + x
2 − 625 = 0
2 x
2 − 50 x + 168 = 0 / : 2
x
2 − 25 x + 84 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( − 25)
2 − 4*1*84 = 625 − 336 = 289
√Δ = 17
| | 25 − 17 | | 25 + 17 | |
x = |
| = 4 ∨ x = |
| = 21 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y = 25 − 4 = 21 ∨ y = 25 − 21 = 4
dlatego
a = x + 3 = 4 + 3 = 7
b = y + 3 = 21 + 3 = 24
Pole trójkąta prostokątnego
P = 0,5 a*b = 0,5*7*24 = 84
Odp. P = 84 cm
2
============