całka
Izkaaa: następuąca całka: ∫xarctgx dx proszę o rozwiązanie krok po kroku
8 kwi 16:57
Mila:
Całkujemy przez części:
| | 1 | | 1 | |
[arctgx =u, |
| dx=du, dv=x dx, v=∫x dx= |
| x2] |
| | 1+x2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | x2 | |
∫xarctgx dx= |
| x2arctgx− |
| ∫ |
| dx= |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2arctgx− |
| (x−arctgx)= |
| x2arctgx− |
| x+ |
| arctgx+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | (1+x2)−1 | | 1 | |
[∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫dx−∫ |
| dx=x−arctgx] |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
8 kwi 17:17
Kacper: musisz to wyliczyc metoda przez czesci, pod u podstawiasz arctgx i z tego pochodna to jest
1/1+x
a pod v podstawiasz x i pochodna z x to jest x
/2. pozniej to mnozysz i wychodzi
rownanie:
arctx*x
/2−calka 1/1+x
*x
/2
no i dalej chyba sobie wyliczysz

tam gdzie taka kreska to x do kwadratu
8 kwi 17:19
Izkaaa: dziękuje za pomoc bardzo mocno

a taką całkę
∫sin
3xdx
8 kwi 17:26
Izkaaa: można prosić o pomoc?
8 kwi 17:43
Krzysiek: sin3 x=sinx(1−cos2x)
podstawienie t=cosx
8 kwi 17:47
Izkaaa: | | 2 | |
też tak próbowałam ale w odpowiedziach wychodzi −cosx (U{sin2x}{3)+ |
| |
| | 3 | |
8 kwi 17:53
Krzysiek: jak wychodzi w odpowiedzi? aby sprawdzić czy masz dobry wynik policz pochodną i sprawdź czy
otrzymasz sin3 x
8 kwi 17:59
Izkaaa: | | sin2x | | 2 | |
−cosx ( |
| + |
| ) tak wychodzi a mi nie  |
| | 3 | | 3 | |
8 kwi 18:03
Krzysiek: napisz Swój wynik, rozwiązania mogą być różne (różne o stałą)
8 kwi 18:14
8 kwi 18:25
Izkaaa: sorry zamiast 2 w pieriwastku i w ułamku powinna być 3
8 kwi 18:28
Krzysiek: powinno Tobie wyjść:
cos3x/3 −cosx+C
8 kwi 18:46