ciagi
asia: Jeśli 1/2,1/3, x jest ciągiem arytmetycznym to x= ?
8 kwi 16:36
Ela: Asia, a powiedz, jaki jest warunek aby ciąg był arytmetyczny. ....?
8 kwi 16:42
asia: nie ma . w zadaniu tylko tak pisze
i sa odpowiedz A.X=5/12
B.X= 5/6
C.X=1/6
D. x=1/4
8 kwi 16:50
krystek: Różnica stała
a2−a1=a3−a2 o to pytała Ela
8 kwi 16:51
asia: tak tylko ze mi nie wychodzi zaden z tych wynikowa a prawidlowa odp jest 1/6
8 kwi 16:54
Ela: Asia, teraz tylko spróbuj pomyslec jak przełożyć warunek który podał Krystek na Twoje
zadanie...
8 kwi 16:56
Ela: 1 1 1
−−− − −−−− = x − −−−
3 2 3
8 kwi 16:57
8 kwi 16:58
Ela: o dzieki Krystek o to mi pierwotnie chodzilo
8 kwi 16:59
asia: 1/3−1/2=x−1/3
2/6−3/6=x−1/3
−1/6=x−1/3
−1/6+2/6=x
1/6=x
8 kwi 16:59