prosze o pomoc
Marta19: wznacz współrzedne srodka i promieni okregu o rownaniu x2+y2−8x+6y=0
wyznaczyłam środek (4;−3) ale nie umiem wyznaczyć promienia
8 kwi 16:10
Michał: Sprowadzamy do postaci: (x−a)2+(y−b)2=r2, gdzie (a,b) to współrzędne środka okręgu, a r to
promień.
x2+y2−8x+6y=0
x2−8x+16+y2+6y+9−25=0 − dodaliśmy odpowiednie liczby, aby móc skorzystać ze wzorów skróconego
mnożenia. Zatem:
(x−4)2+(y+3)2=25, więc S(4, −3) i r=√25=5
8 kwi 16:22
michał: x2+y2−8x+6y=0
( x−4)2−16+(y+3)2−9=0 jedna połowa z 8 czyli 4 ląduje w nawiasie, a drugą do kwadratu
odejmujemy
za nawiasem, tak samo robimy z 6
(x−4)2+(y+3)2=25
S=(4,−3)
r=5 pierwiastek z 25
8 kwi 16:27