jak wyznaczyć dziedzinę ?
Ola: Dane są zbiory A={(x,y) x∊R ⋀y∊R ⋀ x+y−2≤0},
B={(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ x
2 +y
2−2mx+2y+m
2−1=0]. Wyznacz te wartości m∊ R, dla których zbiór A∩B
jest jednopunktowy.
1. przekształcam wzór zbioru B na wzór okręgu
wychodzi (x−m)
2 +(y+1)
2 −m
2−1+m
2−1=0
⇒(x−m)
2+(y+1)
2=2
2. podstawiam ze zbioru A y=−x+2
wyliczam Δ, później Δm
i m
m=−1 ⋁ m=5
Jak wykluczyć jedno z tych rozwiązań czyli skąd wziąć dziedzinę
Patronus:

narysuj sobie to:
Moim zdaniem powinno wyjść m = 1 lub m=5
zbiór A to zakreskowana połowa płaszczyzny, czyli zielone kółko ma więcej niż jeden punkt
wspólny z A.
Czerwone kółko jest poprawną odpowiedzią a ma środek w punkcie (5,1) czyli m=5