ciagi
jula: dany jest ciag arytmetyczny o trzecim wyrazie 6 i piatym wyrazie 4. pierwszy wyraz tego ciagu
jest rowny?
wiem, ze trzeba zrobic uklad rownan:
6=a1 + 2r
4=a1 +4r
ale rozwiazanie nie wychodzi takie, jakie powinno..
8 kwi 15:51
Osxx: a3=6
a5=4
na oko widać że różnica wynosi −1, ale inaczej
a3 + r + r = a5
a3+2r=a5
6+2r=4
2r=−2 / :2
r=−1
a1 + r + r = a3
a1 + 2r=a3
a1 + 2 * (−1) = 6
a1 = 6 − (−2)
a1 = 8
8 kwi 15:57
jula: dobra.. nie wiem co mi sie stalo.. zle wstawialam −1 −,−
8 kwi 16:00
Osxx: Zdarza się
8 kwi 16:02