Zadanie z treścią
Koli: Witam, czy może ktoś mi pomóc w zadaniu,z treścią? Lub wytłumaczyć jak zrobić to zadanie, z
góry dziękuję
Pewien turysta pokonał trasę 112 km przechodząc każdego dnia tę samą liczbę km, gdyby mógł
przeznaczyć na wędrówkę o 3 dni więcej to wciągu każdego dnia mógłby przechodzić o 12 km
mniej. Oblicz ile km przechodził ten turysta
8 kwi 15:27
krystek: x(dni)*y(km dziennie)=112
(x+3)(y−12)=112
8 kwi 15:29
pigor: ...., lub , niech
v=? − szukana liczba
kmd, czyli prędkość średnia
marszu w ciągu dnia, to z warunków zadania
112v+3= 112v−12 /* v(v−12) i
v>12 ⇔ 112(v−12)+3v(v−12)= 112v ⇔
⇔ 3v
2−36v−12*112= 0 /:3 ⇔
v2−12v−4*112= 0 ⇔ v
2−12v+36= 36+4*112 ⇔
⇔ (v−6)
2=4(9+112) ⇒ |v−6|= 2*11 ⇒ v−6=22 ⇒
v=28 [
kmd] . ...
8 kwi 15:57