logarytmy i działania
Matt: Oblicz logarytmy

:
poproszę o pomoc i cenne wskazówki
b)log
273
√3
c)27
log32
d)log
64+log
69 ⇒ x=2?
e)log
318−log
32 ⇒ x=2?
f)2log5+log4
g)log80−3log2
h)log
55−log
5125 ⇒ x=−2?
8 kwi 14:45
krystek: geflogab=c⇔ac=b stad
27x=312
8 kwi 14:49
krystek: na początku miało być definicja log
8 kwi 14:50
Matt: ale przecież musza mieć te same podstawy (a Ty napisałeś 27 i 3)
8 kwi 14:53
krystek: a 27=3?
8 kwi 14:54
kylo1303: 27=33
8 kwi 14:54
krystek: @kylo daj pomysleć zainteresowanym! Proszę.
8 kwi 14:56
kylo1303: Przepraszam

(a już się cieszyłem że dobrze odpowiedziałem xD )
8 kwi 14:59
Matt: nie rozumiem skąd Ci się wzięło , ja w a) mam tak że log27√3=x ⇒ 27x=√3 i dalej jak ten
x mogę wyliczyć?
8 kwi 15:00
krystek: 33x=312 i licz
8 kwi 15:08
Matt: | 1 | |
| , dzięki ale to akurat było łatwe w porównaniu z tamtymi  |
| 6 | |
8 kwi 15:10
8 kwi 15:16
krystek: Czego dotyczy b?
8 kwi 15:19
Matt: c) = 8?
8 kwi 15:19
krystek: zapisz wyliczenia sprawdzę , ja nie obliczam
8 kwi 15:21
krystek: b) tak (teraz widzę ,że piszesz tylko odp)
8 kwi 15:22
krystek: c) tak
8 kwi 15:22
Matt: b) 27x=31 * 3 12 ⇒ 33x = 3 32 ⇒ 3x=32 x=12
8 kwi 15:23
8 kwi 15:27
Matt: przecież tak napisałem

,
mógłbyś spojrzeć na resztę :S?
8 kwi 15:33
Matt: w d) trzeba z tych własności na dziele, mnozenie, dodawanie, odejmowanie logarytmów prawda? że
w d) bedzie log6(4*9) = log636 = 2
8 kwi 15:35